torsdag, december 08, 2005

Året runt 1964

Den här fiskade jag upp på Tradera. Och billigt blev det inte. Exakt 92 gånger så dyr som vad den först såldes för landade summan på. Jag har ingen aning om dess värde, men eftersom det är första numret med Pelle inbillar jag mig att den är värt något. Men å andra sidan sätts pris efter tillgång och efterfråga. Och det är nog bara jag som tycker att den här är kul eftersom det är första numret med den andra Pelle-serien. Fast när jag tyckte att tidningen kunde vara värd minst hundra kronor tänkte jag inte på att det bara var en halv sida Pelle Svanlös-serier i den här, något som på Året runts redaktion måste vara en så stor sensation att den förtjänade ett omslag.
Men egentligen blev den bara dyr för att klipp-docke-maffian också ville ha den här. Om folk tycker jag är knäpp som betalar 92:- för en gammal tidning så ber jag er betänka de som trissar upp priset till 92:- för TVÅ stycken klänningar till en klippdocka, och hur knäppa de inte måste vara. I övrigt är det väl en ganska intressant tidning som innehåller artiklar såsom "100 kvinnor och en man. Thailands nu bortgångne ministerpresident." och "Negrernas sak försvåras av att de är splittrade!". Vidare fylls tidningen med en massa kitchig och nostalgisk sextiotalsreklam om diverse mirakelmedel som frälser ens liv: "Vi diskar med NU så sagolikt milt...", "LUX är så mild, så väldoftande, så rengörande... Njut av det ljuvliga LUX-löddret också Ni och upplev vad filmstjärnoras skönhetstvål kan göra för Er!" Det är en unik inblick i de gyllene åren.

Charmiga omslaget till Året runt 1964.
Trots ganska snålt innehåll är det ändå fasligt intressant. Framsidan är både tjusigt gullig och väldesignad. Fast var är Maja?

Den första Pelle Svanslös-serien i den andra stilen.
Serien är imponerande snyggt gjord. Om man jämför med senare serier är den här faktiskt snygg. Låt oss anta att det beror på att tecknaren bara behövde göra en halv sida, och inte tio sidor. Intressantast på den här sidan är logotypen uppe i vänstra hörnet. Stilen på Pelle ser lite annorlunda ut, något jag tror är en rest från den tecknade TV-serie som denna serie bygger på. Det skulle bli en Italiensk tecknad TV-serie, och därav designen. Men den TV-serien blev av någon anledning aldrig av, fast serietidningen han visst börja innan TV-serien lades ner. Den här serien såsom många andra är gjord av Carl-Börje, som tycks ha tecknat det mesta av den andra Pelle-serien. Den första Pelle-serien är för övrigt den av Einar Norelius med manus av Gösta Knutsson själv.